Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Lepa deklica

Avtor opisa
Stanko Mihev

Težavnost
V+/III-IV
Dolžina smeri (m)
300
Prvi preplezali
Marta Krejan, Nejc Marzel, Matjaž Prislan in Stanko Mihev - 27.04.2004
Literatura
Biokovo (penjački vodić) (Stipe Božić, Samozaložba, 1988)
Povprečni čas (ure)
5
Nadmorska višina izstopa (m)
1250
Kratek opis
Plezati začnemo čez plošče naravnost do drevesa v razu, ki je rahlo desno od začetka smeri. Nadaljujemo levo čez manjši raz, po njegovi levi strani nekaj metrov navzgor, nato pa nazaj čez njega v desno. Prečimo plošče v desno, za njimi pa zopet zavijemo levo navzgor do police. Ko poličko preko skal naravnost nad njo zapustimo, naletimo na zajedo, poraščeno z grmovjem, ki ji sledimo do konca. Na vrhu se splazimo skozi dva kamina in na koncu drugega splezamo levo čez skalni trebuh do drevesa. Prečimo levo do konca izrazite zajede in nadaljujemo navzgor do lažjega sveta, po katerem pridemo do grebena, ki mu sledimo vse vrha, kjer nas v zavetje sprejme dišeč borov gozdiček in pogled na velike stene Biokova.
Vstop
Nad mestom Makarsko je zaselek Veliko Brdo, skozi katerega se peljemo in tik pod cerkvijo zavijemo levo po asfaltni cesti. Sledimo markacijam. Peljemo mimo razpela na desni strani in na primernem mestu ob cesti pustimo avto. Ves čas sledimo markirani poti, ki jo zapustimo, ko na desni zagledamo levi del stene Borovaca. Naravnost skozi gozd pridemo do grebena. Gremo po žlebu ob steni še približno deset metrov više in najdemo primeren vstop v steno. Hoje je približno za uro in pol.
Sestop
Iz gozdička na vrhu smeri sestopamo naravnost navzdol proti steni in kmalu naletimo na čudovito jaso, mimo katere vodi markirana pot. Ta nas pod mogočnimi stenami vodi nazaj v zaselek Veliko Brdo oziroma do avtomobila.

Marta Krejan

Skica smeri Lepa deklica

Fotografija stene z vrisano smerjo Lepa deklica

| | Vpiši vzpon | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.