Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Tempelj skrivnosti-sp.smer Frančka Kneza

Avtor opisa

Marko Mavhar

Težavnost
VIII/VI-VII
Dolžina smeri (m)
580
Prvi preplezali
Marko Mavhar & Marko Volk, 19.8.2019
Število kompletov
12
Povprečni čas (ure)
8
Nadmorska višina izstopa (m)
0
Število klinov
0
Število metuljev (friendov)
10
Število zatičev
5
Dolžina vrvi (m)
60
Ostala potrebna oprema
Smer sva poimenovala po enem izmed poglavij Frančkove knjige Ožarjeni kamen in jo njemu tudi posvetila.Zaradi monolitne kamnine in odprtih poči so v prvi vrsti prišli v poštev klini. Kaj hitro sva ob prvem obisku ugotovila, da jih bo potrebno še dosti, če hočeva smer opremiti za varen vzpon, saj bi nama zabijanje in izbijanje pobralo preveč časa in energije. Po usklajevanju obeh (služba, ostale obveznosti), sva jo po nekaj obiskih 23.7. 2019 dokončala in v celoti opremila. Prosto pa nama jo je uspelo splezati 19.8. 2019.

V smeri sva pustila vse kline in zanke, na ključnem mestu pa sva morala ročno zavrtati en svedrovec. Za ponovitev smeri kladivo in klini niso več potrebni...

Franček je nekoč takole zapisal: "Življenje je pot, polna upov in radosti, pa tudi raznih zmot in bolečine. Minljive sreče in raznih dvomov, da bi zašel z izhojene poti. Na njej je veliko mamljivih ciljev, a ko jih dosežeš, pogosto ostaneš praznih rok. Cilj je le navdih, a pot je že sama sebi namen. pomembno je verjeti v svojo pot"...
Opremljenost smeri
Stojišča in vmesno varovanje s klini.
Kratek opis
po lažjem terenu do votline pod sivo-rumenim previsom, ki ga na pol deli markantna zajeda. levo po rampi do konca in čez previs (VII) v grapo, po njej na stojišče. levo čez sistem plošč do stika smeri Modec-Režek. Po lažjem svetu do pod temne previsne stene. po kaminu (VI) do stojišča. navzgor čez kratek previs v lažji svet in po njem do zapore. naravnost navzgor po poči (VI-) in desno na stojišče. Desno na rampo (Modec-Režek) in po nekaj metrih nazaj levo pod previsom v strmo zajedo (VI), po njej na poličko. Navzgor in levo čez ploščo pod majhen previs, levo okoli roba in nazaj desno navzgor po zajedi do stika s smerjo Ogrin-Omerza. Navzgor čez mali previs v ploščo in po njej na polico (Modec-Režek). navzgor čez črn previs na stojišče (VII+). Navzgor čez Previs in desno v ploščo na stojišče (VIII). Po sistemu poči navzgor do police (Črna zavesa). Navzgor pod veliko črno streho do poči, ki vodi levo v lažji svet na stojišče (VIII). Desno po rampi v grapo (Črna Zavesa) in po njej do stika Ogrin-Omerza. Od tu po lažjem svetu do roba stene.
Vstop
Vstop levo od Črne zavese pod sivo-rumenim previsom, ki ga deli na pol markantna zajeda.Po lažjem terenu do sklanega skoka.

skica

oris

| | Vpiši vzpon | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.