Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Gozdarska smer

Težavnost
III/I
Dolžina smeri (m)
125
Prvi preplezali
M.Fabčič, S.Blaško in M.Česnik, 2004
Zabeleženih vzponov
3
Več informacij
[ Vodniček Avtor: Dejan Koren ] [ Fotografija Avtor: Marko Fabčič ]

Informacije o razmerah

PODRAŠKA TURA
Gozdarska smer: III/II, 130 m, 1 h
Dostop: Po markirani poti od parkirišča pri kampu in športnem centru nad Gradiščem do cerkve sv Nikolaja. Za cerkvico levo po stezi sprva skozi gozd, nato čez melišče pod steno, še naprej do nekakšnega roba, kjer spet pridemo do melišča. 35 min.
Opis: Vstop na levem robu stene. Po zajedici in levo na raz. Po njem navzgor 20 m, dokler se ne položi. Nadaljujemo po skalnem grebenu do poraščenega dela. (50 m). Stojišče pri dreveščku. Levo po polički (možna je varianta po desni ali naravnost navzgor) in pod gladkim trebuhom pod zaraščen kamin z drevesom. Levo od kamina (k) navzgor čez prag in po ploščah na grebenu navzgor v lažji in poraščen svet. (40 m). Dalje levo na razbit greben s čudovito skalo. Po njem navzgor iskaje najlažje prehode vse do vrha. Prestop desno na travnato glavo. (60 m).
Sestop: Po smeri Kačja koža ali Nikolajevi do roba stene (še 1.30 – 2 h) ali desno po travnati vesini pod steno navzdol do grape. Po njej navzdol (skokoma se umaknemo levo) do melišča. Sprva po njem, nato desno ob njem do sv. Nikolaja. 45 min.
Pozor!
Na območju Podraške in Gradiške ture rastejo rastline, ki vsebujejo snovi, ki povzročajo preobčutljivost kože na sonce. Po izpostavljanju soncu dobimo na koži rožnato rdeče izpuščaje z mehurji. Domnevno gre za Navadni Rebrinec (Pastinaca Sativa L), ki vsebuje snov furanokuramin, ki povzroča fitofotodermatitis oziroma preobčutljivost kože na sonce. Reakcija na koži je lahko vidna šele po nekaj dneh.
Plezalci in alpinisti so tem rastlinam še posebej izpostavljeni v spomladanskih in poletnih mesecih, ko roža cveti, jeseni in pozimi pa je nevarnost opeklin manjša. V vsakem primeru pa je dobro imeti oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami.

Tone Golnar, 12.3.2016 19:25:42

Objavljeni vzponi

19.12.2015 Andrej Potočnik

| | Vpiši vzpon | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.