Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Gornji raz Gradiške ture

Težavnost
IV-/II
Dolžina smeri (m)
100
Prvi preplezali
neznani, ~1970
Zabeleženih vzponov
5
Kratek opis
Po zajedi, ki predstavlja prvi (najbolj levi) možni dostop na greben, navzgor na grebenček in malo po njem, nato levo po zajedici na raz. Po in ob njem navzgor pod velik skalni blok s ploščo. Desno okoli njega in navzgor na raz. Dalje po razu do velikega skalnega bloka. Ponovno desno okoli njega in čez ploščo v sedlo pod naslednjim blokom. Levo pod njim rahlo navzdol, nato navzgor na vršni greben. Še nekaj korakov do vrha.
Vstop
Najlažji dostop je s sedla za vrhom Gradiške ture. Z vrha se spustimo proti severu navzdol v sedlo in zavijemo desno navzdol po nemarkirani poti v dolino (pot je najhitrejši in najlažji sestop v dolino). Po poti navzdol do začetka grebena. Desno pod steno. Z vrha 10 min, iz doline 50 min.
Sestop
Po zahtevni markirani poti navzdol do razcepišča (30 min). Tukaj levo po zahtevni poti (30 min) ali desno po zelo zahtevni poti (20 min) v dolino.

Druga možnost je da sestopimo, kot je opisano pri dostopu, po lahki nemarkirani poti. Po 30 min pridemo na markirano pot, ki pelje k Sv Miklavu. Tukaj zavijemo desno in pridemo v 15 minutah do parkirišča.

približna laično narisana smer čez steno

Komentarji

Ponovno splezu to smer slaba dva tedna nazaj in prav tako sem štartal iz doline. Topot sem začel vzpon pri sektorju Tri votline, njenem D (vzhodnem) robu/razu. Držal sem se roba, nekaj celo splezal po skrajno D opremljeni smeri, po slabih 100m pa sem zavil po zaraščenem terenu bolj L, da sem prišel bolj v skale. Zgleda, da je imel en podobno idejo kot jaz, saj sem skoraj cel čas videval rdeče pike. No jaz sem vseeno skušal iskat bolj lepe detajle bolj v L, kjer je bilo več za poplezat.
Zadnji del, pravi del smeri Raz Gradiške Ture, sem splezal bolj pravoverno. Takoj ko sem prišel iz travnikov pod steno do raza sem splezal le kak meter levo od okna in potem direkt nad okno do raza in po razu uživaško gor. Seveda brez vrvi in ne vem kje kdo vidi 4ko, ne vem le del direktno nad oknom je malo bolj napet, drugače čista uživancija. Spodaj malo iskanja, nekaj goščavja, a dobi se tud kak plezalski del. Raz pa še 1x proiskušeno najlepši v Vipavski dolini

stojan mervič, 2.11.2017 21:59:02


Originalni vstop v smer je najbrž nekoliko vstran od vrisanega. Pod grebenom prečimo proti skalnemu oknu. Vstop je na levi, za robom grebena (in gre nad oknom). Po grebenu in ploščah 30 m navzgor do stika z varianto z desne strani (ki je opisana).

Tone Golnar, 17.11.2016 14:33:05


Jst sm to smer splezu malo drugače..do nje sm pršu iz doline, preko sten Ure (D od velike razpoke - kamina, ki seče Uro na D strani). štartu sm po melišču (znak za Uro 10min), na vrhu melišča šel malo v D gor, pol L mimo prve stene, splezu drugo steno bolj na D in isto tretjo steno bolj z D). Na vrhu 3 stene sem pršu na velik travnik in se vzpel po njem do raza Ture. Pr razu sm zavil L pod steno mimo malega okna sem se vzpel 10m gor, preču po poličku 15m v L in pole kakih 20m po strmem travnatem žlebu do raza in pol pa uživaško gor po razu z enim manjšim odmikom na J stran. raz ture ima presenetljivo super užitkarsko skalo - zakon smer, do tam pa malo borba, a s fantastičnim terenom.

stojan mervič, 2.3.2015 12:57:29


Raz Gradiške ture: III/II-III, II, 90 m (140 m), 30 min

Dostop: Najlažji dostop je s sedla za vrhom Gradiške ture. Z vrha se spustimo proti severu navzdol v sedlo in zavijemo desno navzdol po nemarkirani poti v dolino (pot je najhitrejši in najlažji sestop v dolino). Po poti navzdol do začetka grebena. Desno pod steno. Z vrha 10 min, iz doline 50 min.
Opis: Po zajedi, ki predstavlja prvi (najbolj levi) možni dostop na greben, navzgor na grebenček in malo po njem, nato levo po zajedici na raz. Po in ob njem navzgor pod velik skalni blok s ploščo. Desno okoli njega in navzgor na raz. Dalje po razu do velikega skalnega bloka. Ponovno desno okoli njega in čez ploščo v sedlo pod naslednjim blokom. Levo pod njim rahlo navzdol, nato navzgor na vršni greben. Še nekaj korakov do vrha.
Sestop: Po zahtevni markirani poti navzdol do razcepišča (30 min). Tukaj levo po zahtevni poti (30 min) ali desno po zelo zahtevni poti (20 min) v dolino.
Druga možnost je da sestopimo, kot je opisano pri dostopu, po lahki nemarkirani poti. Po 30 min pridemo na markirano pot, ki pelje k Sv Miklavu. Tukaj zavijemo desno in pridemo v 15 minutah do parkirišča.

Tone Golnar, 11.2.2014 18:34:17

| | Vpiši vzpon | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.