Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Jesenska

Avtor opisa

Ivan Pepelnjak

Težavnost
IV
Dolžina smeri (m)
110
Prvi preplezali
M.Fabčič in M.Česnik, 2004
Dolžina vrvi (m)
60
Ostala potrebna oprema
Stojišča si lahko večinoma uredite na drevesih ali skalnih ušesih, v smeri je precej klinov (en v spodnjem delu smeri nad zadnjo zajedo, nekaj v plošči v zgornjem delu smeri in še štirje v zadnjem delu, kjer se Jesenska smer priključi Veselemu Matičku).
Opremljenost smeri
Stojišča in vmesno varovanje s klini.
Zabeleženih vzponov
18 (16 plezalcev)
Kratek opis
Po krajšem skalnem skoku (4 metre) priplezate do poličke z manjšim hrastom. Nad poličko vas čaka lepa zajeda, ki jo na vrhu zapre previs. Previsu se izognete v levo in nadaljujete plezanje po položni zajedi (III). Vrh zajede zavijete v desno (klin), mimo njega naravnost navzgor (IV) do trav (III).

Skozi džunglo se prebijete do naslednje dobro razčlenjene plošče. Stojišče si uredite pred ploščo. V plošči plezate naravnost navzgor (IV) in sledite klinom, za zadnjim klinom zavijete po očitnih razčlembah v desno (na koncu krušljivo !).

Dobrih deset metrov za zadnjim klinom je težav konec, le nekaj metrov vas loči od plezalne poti (jeklenice), na katero lahko izplezate. Dosti lepše pa je nadaljevati do vrha po sosednji plošči: prečite v desno do drevesa (jesen) v žlebu in nato po razčlenjeni plošči (IV-, 4 klini) do vrha.
Vstop
Smer se začne levo od podstavka/police na kateri je vstop v Makabi. Do vstopa v smer lahko pridete po grapi za Oltarjem (v drugi polovici grape zavijte v levo do skal), po plezalni poti na Gradiško turo (po prvih jeklenicah zavijte desno na travnato poličko, ki pripelje do vstopa v smer) ali pa se po planinski poti na Gradiško turo odpravite do vrha Oltarja, si z njega ogledate steno in se s sedelca pod vrhom Oltarja spustite v grapo za njim.
Sestop
Po markirani poti v dolino.

Informacije o razmerah

Smer je dobro nabita s klini. Vstopi pa v grapi za Oltarjem.

Ožbej Marc, 17.2.2008 18:50:27

Objavljeni vzponi

5.1.2013 Hana Geder
5.1.2013 Sašo Žitnik
11.6.2011 Jure Laharnar
27.4.2011 Petra Koncan
30.4.2010 Matej Potočnik
25.4.2010 Igor Adlešič
12.3.2009 Ivan Pepelnjak

| | Vpiši vzpon | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.