Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Vrh: SREDNJA DEVICA (Media Vergine, 2044 m) (2044 m)

Avtor opisa
Jure Šuligoj

41. Najpogosteje obiskana Devica. Večina obiskovalcev pripleza na vrh po kaminu Y, ki je tudi edina omembe vredna smer v tej gori.42. Kamin Y (II, III, 200 m, l-2 h). Kratko, prijetno plezanje v dobri skali. Primerno za tolažilno turo ali kot kratki večerni sprehod. Za začetnika pa že kar resna tura, predvsem zaradi sestopa. Kamina v S steni ni mogoče zgrešiti, saj je kar narisan čez steno v obliki velikega ipsilona. Od koče je kot na dlani. Poti proti Žabniški škrbini slediš skoraj do same škrbine, na primernem mestu pa kreneš desno in se vzpneš na travnato teraso pod steno (nad vznožnimi stenami). Kamin se prične na skrajnem desnem robu terase. Od koče 45 minut.

Opis: Po sprva neizrazitem, potem pa globokem kamina do razcepa. Levi krak Y je nekoliko težji (mesta III+) in izstopi skozi slikovito naravno okno na razčlenjeni vršni greben. Desni krak pa je nemara plezalsko lepši (dobra skala, II, III). V zgornjem dela, kjer postane krušljiv, lahko prestopiš po polici v levi krak (priporočljivo) in izstopiš skozi okno.

(Smer po stebru levo od Y (III, IV) in smer po grapi med Srednjo in Malo Devico (II, III) sta manj zanimivi.)

43. Sestop: V škrbino in na Malo Devico. Dalje glej št. 44!
Priporočljiveje: Po desnem (zahodnem) kraku Ipsilona nazaj čez S steno. Najbolje je sestopiti skozi okno v levi krak, s pomola kmalu pod oknom pa prečiti v desni krak. Eventualno kak spust po vrvi, a gre tudi prosto prav dobro. Vrh - koča 1-1.30 h.MALA DEVICA (Piccola Vergine, okoli 2000 m)


44. Manj pomemben, skromen rogelj tik nad Žabniško škrbino. Pristop s škrbine po travah do skal, nato poševno levo gor čez prijetne pečine (II) v iztek strmega žleba. Prehod v žleb malo siten (III-), sam žleb lahek. S škrbine pol do eno uro.V sestopu: Z vrha pelje žleb naravnost proti Žabniški škrbini. Žlebu slediš, dokler se strmo ne prelomi. Tu prestop levo do klina. Spust po vrvi 20 m (tudi prosti sestop ni preveč težak) do lažjega pečevja tik nad travnatim podstavkom.

(J stena nad zatrepom Mrzle vode je znatno lepša od severne plati nad Žabniško krnico. Visoka je 300 m in navidez vabljiva. Žal pa je potres 1976 močno razmajal poprej najbrž odlično skalo. Edina smer se drži osrednje zajede: IV, 4 h.

Več informacij Opis vrha

Stene

Stena/plezališče Število smeri Težavnost
Kamin Y (II, III, 200 m, l-2 h) 1 3 (III)

© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.