Climbing banner

Domača stran

Prijava

Plezalni dnevnik

Plezališča

Dolge športne smeri

Slapovi

Podraška Tura, jugozahodna stena

Avtor opisa

Ivan Pepelnjak

Usmerjenost stene jugo-zahod
Več informacij [ Vodniček Avtor: Dejan Koren  ][ Fotografija Avtor: Marko Fabčič  ]
Pozor!
Na območju Podraške in Gradiške ture rastejo rastline, ki vsebujejo snovi, ki povzročajo preobčutljivost kože na sonce. Po izpostavljanju soncu dobimo na koži rožnato rdeče izpuščaje z mehurji. Domnevno gre za Navadni Rebrinec (Pastinaca Sativa L), ki vsebuje snov furanokuramin, ki povzroča fitofotodermatitis oziroma preobčutljivost kože na sonce. Reakcija na koži je lahko vidna šele po nekaj dneh.
Plezalci in alpinisti so tem rastlinam še posebej izpostavljeni v spomladanskih in poletnih mesecih, ko roža cveti, jeseni in pozimi pa je nevarnost opeklin manjša oziroma je ni. V vsakem primeru pa je dobro imeti oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami.

Tone Golnar, 24.11.2014 21:04:13

Pregled težavnosti

4a ... 4c+ 5a ... 5c+ 6a ... 6b+
12 7 4
III- ... III+ IV- ... IV+ V- ... V+ VI- ... VI+ VII- ... VII+
4 12 6 2 3

Smeri

Komentarji

V plezalnem vodniku Kraški rob sem pri opisu plezališč opazil, še nekaj novih smeri, ki na Plezanje.net niso vpisane. Torej kar vem so med Gradiško in Podraško turo še ene stene in grebeni. V knjigi sta opisani smer Belissima, ki je kratka in prav vmes med obema Turama. Smer Kokošja juhca pa gre blizu zadnjih plošč in se na vrhu zdrži z J razom Podraške ture. Včeraj sem šel še malo bolj L od Kokošje Juhce direktno gor do roba: začetek 2kica, vmes veliko hoje, na vrhu spet plezanje po lepem grebenčku, ki se konča (njegov skalnat del) cca 50m pod robom. Za dol šel po grebenu Belissima in čeprav je greben neizraizit si zasluži to ime! res je kar nekaj čudovitih skal in uživaškega plezanja.

stojan mervič, 22.3.2020 10:05:17


Žal mi je, da odgovarjam malo pozno. Ne glede na rastlino, je pametno imeti dolge rokave, vsaj od pomladi do jeseni. Trenutno rastline še niso aktivne, a tudi to ne pomeni, da s tesnim stikom s kakimi travami ne moremo dobiti reakcije. Meni se je zadeva odlično zacelila po mesecu in pol, še posebej po kopanju v morju in sončenju. Tudi pozna se mi ne. Pri hčerah pa je zadeva trajala dlje in se je eni na vratu poznalo še po šestih mesecih.

Tone Golnar, 31.3.2015 12:41:43


Mene je tudi opekla tale rastlin. Zato sem malo raziskal. Povzročiteljev je lahko več, poleg pastinaka tudi vinska rutica, ki raste tu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Phytophotodermatitis#Common_causes

Miroslav Repar, 22.6.2014 11:58:35


Lahko potrdim iz prve roke. Oziroma iz leve in desne :D, na katerih so po slabem mesecu še vedno dobro vidni sledovi številnih opeklin (prav tako soplezalca). Zelo neprijetno, še posebej v pregibu komolca, vse skupaj pa se celi zelo počasi. Pa še grdo izgleda in menda še nekaj časa bo. Sam je bila pa luštna plezarija v Kratki uri in Stebru ure :) . Brez dolgih rokavov pa nikoli več...

Matjaž Tavčar, 16.6.2014 13:49:04


Spoštovani Tone Golnar!

Ali se je to pri komu pojavilo, ali gre za epidemijo, ker snovi, ki jih omenjate so v grenivkah in so znano kontaindikativne z mnogimi zdravili, seveda ob zaužitju grenivkinega soka?

Primož Auersperger, 14.6.2014 21:04:27

| | | |


© www.plezanje.net, 2004-2010

Predloge za izboljšave ali obvestila o napakah nam lahko pošljete s tem obrazcem.